
Saç Sorunları hakkında merak ettikleriniz
- Haftada kaç kez saçımı yıkamam gerekiyor?
Aslında bu sorunun tam bir cevabı yoktur. Kirli bir işte çalışıyorsanız, saçınız aşırı yağlı ise ve kimyasal işlem yoksa saçınıza uygun, günlük bir şampuanla yıkamakta sakınca yoktur. Ama işlem görmüş, yıpranmış, kuru saçları her gün yıkamak doğru değildir. Çünkü saçın doğal yağı, saçı besleyen en önemli bakımdır. Sık yıkayarak o tabakayı yok edemezsiniz. Bu tip saçlar da 2 – 3 gün de bir yıkamak daha doğrudur.
- Saç kıranım var, sarımsak sürerek tedavi etmek mümkün müdür?
Halk arasında saç kıran deyince hemen sarımsak akla gelir. Hatta sarımsak uygulayan berberler var. Biz dermatologlar arada bu uygulamalara bağlı kontakt dermatit reaksiyon, hatta yanık görüyoruz. Doğal da olsa hassas ciltlere uygulamamak gerekiyor. Alerji ve yanık riski az da olsa var. Bazen sarımsak etkili olsun diye, jilet ile tahriş edip üzerine sarımsak sürülüyor ki çok yanlış. Yaraya tuz basmış gibi olur ve yanık tahriş ihtimali artırılır. Hatta içine tuz ruhu katan berberler var ki farkında olmadan yanık riskini daha da artırıyorlar. Biz sıkça yanık ve alerji gördüğümüz ve bu işin bir standardı olmadığı için tavsiye etmiyoruz.
- Saçım başka renk, sakalım başka renk neden?
Evet bu mümkün. Bütün saçlı bölgelerin pigmentleri aynı değildir. Koltuk altı ve kasık genelde diğer bölgelerden daha koyu olabiliyor. Bütün vücuttaki kıllar aynı renk olacak diye bir kural yok. Hatta grileşme de aynı anda gerçekleşmez. Kadınlarda kasık ve koltuk altında beyazlaşma başlarken, erkeklerde sakalda görülür.
- Sıkı bir diyet yapıyorum, saçlarım dökülür mü?
Şok ve yanlış diyette saçın dökülme ihtimali çok fazladır. Sadece saç değil bütün bağışıklık sistemi zayıflar. Unutmayın aldığınız kiloyu 1 günde almadınız. Hızlı vermek sağlıklı değildir. Acele etmeyin, uzman kontrolünde fazla kilolarınızı verin. Saçınızı ve bağışıklık sisteminizi korumak için gereken besin veya gıda takviyesini alın.
- Saçım için hangi vitaminleri almalıyım?
Vitaminler: B vitamini (özellikle B2, B12, folik asid) C vitamini, E vitamini, A vitamini ve D Vitamini. Mineraller (bakır, demir, Magnezyum, çinko) Element selenyum.
Aşırı saç dökülmeniz varsa önce dermatoloğa muayene olun. Gereken tetkikler istensin. Ve böylece sadece eksik olan destek olarak ilave edilsin. Günlük ihtiyacınız olan vitamini, doğal yolla beslenme ile almaya çalışın. Ama böyle imkanınız yoksa ve saçta aşırı dökülme ve tırnakta kırılma şikayetiniz varsa eczaneden bu vitaminleri bir arada alabilirsiniz. Yine saç için düzenlenen, sağlık bakanlığından onaylı multivitamin almakta da fayda var.
6.Bebeğimin saçları döküldü normal mi?
Doğumdan hemen sonra bebeğin özellikle ensesindeki saçları dökülür. Tabii bu olay anneyi üzse de tamamen normal bir durumdur. Boşuna bu doğal olayın önüne geçmemek lazım. Lüzumsuz tedaviler uygulamamak gerekir.
- Kullandığım ilaçlardan sonra saçım beyazladı bu doğru olabilir mi?
Evet, özellikle sarı – kızıl saçlarda ilaçtan saç rengi etkilenir. Özellikle de anti malarya ilaçları saçı beyazlatır.
- Saçım düzdü kıvırcık, kıvırcıkken düz oldu. Bu mümkün müdür?
Nadir de olsa bazen böyle vakalar görülür. Özellikle buluğ çağında saçın karakteri değişebilir. Bazen kullandığımız ilaçlar (özellik ile kemoterapi ilaçları) veya kuaförde yaptırdığımız kimyasal işlemler saçın karakterini değiştirebilir.
- Saçım önce yağlandı sonra döküldü. Ne ile ilgisi olabilir?
Dökülme eğilimi olan özellikle erkeksi saç dökülmeleri veya kadında, hormon bozukluğuna bağlı saç dökülmelerinde önce saçın ön kısmında yağlanma olur. Sonra saçlar dökülür. Alının ön kısım parlamaya başlar.
- Saçımı nasıl sağlıklı kurutabilirim? Islak saçın bakımı nasıl olmalı?
Islak saçta gözenekler açılır ve hassas duruma gelir. Öncelikle saçınızı ıslakken taramamaya çalışın. Havlu ile sert hareketler yapmadan kurutmaya çalışın. Ayrıca saça, bakım serumları ve solusyonlar ıslakken sürülür. Fön kullanılacaksa eğer saçı aşırı sıcaktan ve fönün aşırı yaklaştırılmasından sakının.
- Saçlarım kırılıyor nasıl önleyebilirim?
Saç uçlarını doğal bakım yağları veya uygun serumlar ile nemlendirebilirsiniz. Periyodik olarak saçlarınızı kısaltmak. Aşırı fön ve düzleştiricileri kullanmamak. Güneşe çıkarken koruyucu spreyler kullanarak saçı korumak.
- Sıcak su ile mi yoksa soğuk su ile mi saçı yıkamak gerekir?
Sıcak su saç için zararlıdır. İdeal olanı ılık veya soğuk suyu tercih etmektir.
- Saçlarım boyalıyken havuza girebilir miyim?
Boyalı saçlar klordan zarar görürler. Saçı ıslatıp, koruyucu sprey veya yağlar sürüp boneyle havuzdan yararlanmakta fayda vardır. İmkanınız varsa ozonlu havuzları tercih edin.
- Yazın saçlarım parlaklığını kayıp ediyor neden?
Yazın güneş, tuzlu su ve klorlu havuzlar saçı yıpratır. Şapka, bone, güneşten koruyucu spreyler son derece yararlıdır.
- Kemoterapiden sonra saçım çıkar mı?
Hastalara, nedense saç dökülme bir kabus gibi gelir. Ama kemoterapiden sonra eskisinden de güzel ve sağlıklı saçlar çıkar. Hatta bazen saç karakter bile değiştirerek çıkar. Kıvırcık saç düz, düz saç kıvırcık olarak çıkabilir. Bir çoğu cesaret edip de ömür boyu değiştiremediği saçları, saç çıkarken değişik modeller kullanarak uzatır. Bazen de denediği modellerden birine karar verir. Böylece güzel ve yeni imaja sahip oluyorlar.
- Saç ekimi yaptırdım, ilave tedavi gerekir mi?
Saç ekimi saç sayısını artırmaz, sadece dağılım şeklini değiştirir. Saç dökülmesi özellikle erkeklerde devam eder. Dolayısıyla kalan saçı korumak ve ekilen saçı beslemek için diğer tedavilere devam edilmelidir.
- Minoksidil ne zaman kesilebilir?
Minoksidil saç dökülme nedeni ortadan kalkmadan kesilirse birkaç ay içinde saç eski haline döner. Eğer saç kıranda kullanılırsa, tedavi sonrası tamamen bırakılabilir. Ama erkek tipi saç dökülmesinde alternatif tedavi bulunmadan kesilirse birkaç ay içerisinde eski haline döner.
- Saç koparma hastalığı tedavi edilebilir mi?
Dermatolojik olarak tedavi edilemez. Tedavi ancak psikoterapi ile gerçekleştirilebilir.
- Stres saçın dökülmesine neden olur mu?
Evet, stres vücuttaki bir çok hormonu olumsuz etkiler ve saç dökülmesine de neden olur.
- Saç ekimi sonrası hemen işe başlayabilir miyim?
Saç ekimi olduğu gün saç bandajlı oluyor. Ertesi gün saç ekimi yapılan hastanede bandaj açılıyor, saç yıkanıyor ve pansuman yapılıyor. Evde kullanılması için özel kremler tavsiye ediliyor. Kişinin bünyesine bağlı hafif şişlik ve morluklarda görülebiliyor. Genelde ilk 3 gün hastane pansumanı uygundur. Yurt dışından gelenlere kendi pansumanlarını yapmaları için tarif edilir.
- Saçım da dökülme var ve kökleri acıyor? Sebebi ne olabilir?
Özellikle strese bağlı saç dökülmede bu bulgu görülür. Tedavi ile beraber sorunlar ortadan kalkar.
- Kepek sorunuma nasıl çözüm bulacağım?
Kepek sorunun tek nedeni yoktur. Eğer kepek, kullanılan şampuan veya diğer dış etkenlere bağlı ise geçer. Ancak saç tipi kepekli ise uygun şampuan ile devam etmeden başka çareniz yoktur.
- Seboroik dermatit tamamen geçer mi?
Seboroik dermatit tam olarak geçmez ama kontrol altına alınır.
- Kadında çene de kıllanma neden görülür?
Menopoz öncesi olan kıllanmalarda hormonal bozukluk, polikistik over, kılların cımbız ile çekilmesi, aşırı kiloya bağlı nedenler görülür. Menopoz sonrası östrojen azaldığı için az olan androjen etkinliği artar ve sakalda kıllanma başlar. Tavsiyemiz bir an önce epilasyona başlayıp özellikle de cımbız ile çekmemektir.
- Menopoz sonrası saçım azaldı, neden?
Östrojen hormonu azalması andojenik alopesiye neden olur. Genelde menopozdan 5 yıl sonra başlar.
- Doğum sonrası saçım çok dökülüyor. Saçım kalmayacak gibi görünüyor, ne yapabilirim?
Hamilelik sırasında parlak ve gür saça sahip oluruz. Çünkü hamilelikte östrojen hormonu yükselir. Doğumdan hemen sonra östrojen normale döner ve 9 ay boyunca dökülmeyen saçlar doğum ile beraber dökülmeye başlar. Ancak 1 yıl sonra normale döner. Bazen zor doğum, aşırı kanama, yorgunluk, beslenme bozuklukları şikayeti artırır. Bu durumda eksilen vitamin ve mineralleri yerine koymak gerekir.
- Saçım çok yağlı her gün yıkayabilir miyim?
Evet, uygun şampuan ile yıkayabilirsiniz.
- Gri saçın tedavisi var mıdır?
Şu andaki tedavi imkanları ile tam olarak mümkün değildir. Hormon tedavisi protokolü henüz bu konuda net değildir.
- Günde 100 adet saç dökülmesi normal midir?
Evet, her gün başımızdan 50-100 adet saç dökülür. Ama aynı zamanda 50-100 adette yeniden çıkar. Bu doğal bir dengedir.
- Saç dökülme nedeni genetik ise tedavisi var mıdır?
Problem genetik ise saç dökülmesini yavaşlatmak mümkün ama tamamen engel olmak imkansızdır. Saç çok dökülüyorsa, saç ekiminden yararlınabilir.
- Bir kadın da erkek tipi saç dökülmesi görülebilmesi için genetik yapısı nasıl olmalıdır?
Hem anne tarafından hem de baba tarafından saç dökülme geni alması lazım. Sadece birinden saç dökülme geni alınması saçı dökmez. Yani kadın da erkek tipi saç dökülme ihtimali düşüktür.
- Tiroit bezindeki problemler saç döker mi?
Evet, tiroit bezi yetmezliği, tiroit bezinin az çalışması özellikle zehirli guatr saç dökülmesine yol açar. Bazen ilk bulgu saçta kuruma, matlaşma ve dökülme olabilir.
- Saç dökülmeyi artıran etkenler nedir?
Alkol, uyuşturucu, sigara bağımlılığı, kansızlık, beslenme bozuklukları, stres, tiroit hastalıkları, ateşli hastalıklar ve enfeksiyonları sayabiliriz.
- Testosteron yüksekliği saç döker mi?
Erkekler için bu bir şehir efsanesidir. Hatta orta yaştaki erkeklerin saç dökülme nedeni testosteron eksikliği bile olabilir. Erkeklerde saç dökülme nedeni DHT hormonudur. Ama kadınlarda testosteron yüksekliğinin saç döktüğünü söyleyebiliriz.
- Saçın parlaması ve dökülmemesi için dıştan ne sürebilirim?
Saç içten yani kökünden beslenir. Dolayısıyla ağız yolu ile alınan vitaminler ve mineraller doğru beslenme ile birlikte etkilidir. Saça sürdüklerinizin tam emilmesi mümkün değildir. Ancak saç serumları saçı biraz daha parlak gösterebilir.
- Saçın ani dökülmesi hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Böbrek ve karaciğer yetmezliği, androjen hormonu salgılayan tümörler (yumurtalık, böbrek üstü tümörler).
- Kansızlık saçı döker mi?
Saçın beslenmesi saç kökünden kan yolu ile ulaştığı için, kansızlık saç dökülmesi yapar. Özellikle demir eksikliği saç dökülmesine neden olur. Türk kadınalrının da demir eksikliği yaygın bir problemdir.
- Saç bir günde beyazlar mı?
Çok nadir de olsa beyazlayabilir.
- Beyaz saç dökülmez mi?
Böyle bir şehir efsanesi olsa da bu doğru değildir. Beyaz saçta sadece renk kaybı söz konusudur. Saçın yapısı, uzaması ve dökülmesi aynı renkli saç gibidir.
- Neden yaşlandıkça saçlarımız dökülür?
Saç dolaşım yolu ile beslendiği için yaş ile beraber bozulan dolaşım ve arterokleroz değişiklikler, bütün organları etkilediği gibi saçı da etkiler. Azalan hormon seviyesi de saçın dökülmesinde önemli rol oynar.
- Çiğ yumurta tüketimi saçı döker mi?
Çiğ yumurta içindeki avidin proteini, biotini bağlar ve yetersizliğine yol açar. Biotin eksikliği en önemli saç dökülme nedenidir. Çiğ yumurta tüketenler ağızdan biotin desteği almalılar.
- Saçı kuvvetlendirmek için hangi besinleri tüketmeliyiz?
Yumurta, soya, fasülye filizi, bira mayası, mevsim meyveleri, yeşil yapraklı sebzeler, buğday, kırmızı et, balık, tavuk, hindi, kuru baklagiller, pekmez, peynir, badem, fındık, fıstık…
- Saç takviyesi için hangi baharat ve çaylar önerilir?
Isırgan otu, ada çayı, biberiye, kekik çayları. Baharat olarak zerdeçal, rezene, kekik, biberiye, dere otu.
- Saç ekimi sonrası saçların dökülmesi normal mi?
Evet, yaklaşık saç ekiminden 1 ay sonra ekilen saçlar dökülür. Yaklaşık 3 ay sonra yeni saçlar çıkar.
- Saç protezi saç döker mi?
Protez de kullanılan yapıştırıcılar saça denk geliyorsa o bölgedeki saçları azaltabilir.
- Saç dökülmesinde kullanılan finasterit iktidarsızlığa yol açar mı?
Esasen bu iddia tamamen asılsız değildir ama oranı çok düşüktür. İki yüz erkekten sadece birinde cinsel isteksizlik yarattığı tespit edilmiştir. Ayrıca finasterit’in bu yan etkisi kalıcı değildir. İlaç bırakılır bırakılmaz her şey normale döner.
- Polikistik over sendromu saç döker mi?
Polikistik over sendromunun belirtilerinden biri de zaten saç dökülmesidir.
- Saçlarım normal yağlıyken şu anda tamamen kurudu. Sebebi ne olabilir?
Saça işlem yapma, boyama, perma uçları şekillendirme uygulamaları da normal saçın kurumasına yol açar. Bazı hastalıklar özellikle tiroit bezi hastalıkları da neden olur. Yaş ilerledikçe herkesin saçı daha çok kurur ve incelir.