Erkeklerde Saç Dökülmesi (Androgenik Alopesi)
Erkeklerin bazıları bütün yaşamları boyunca saçlarını korurlar fakat orta yaştan itibaren hatta daha genç yaşlarda saç kaybı yaşayanlar da çoğunluktadır. Ve yavaş yavaş kelliğe doğru giderler. Sağlıklı, genç erkekler, günde ortalama 100 saç kaybederler ve genellikle yerine yenileri uzar. Bununla birlikte erkekler yaşlanırken saçlar azalmaya yüz tutar ve bazı durumlarda kellikle sonuçlanır.
Erkeklerin yaklaşık üçte ikisi ailelerinden geçen (genetik bir durum olan) erkek tipi kellik yaşarlar. Bununla birlikte, ebeveynlerinizden birinin kel olması sizin de kaderinizin belli olduğu anlamına gelmez. Genler kuşak atlayabilir. Bununla birlikte tersi de olabilir.
Erkek tipi kellik, genellikle kısım kısım ortaya çıkmaya başlar. Kafa derisinin önünde, her iki yanda, saç çizgisinde ya da tepede, başın üstünde yuvarlak bölgedeki saçların kaybı ile başlar. Saç dökülmesi yirmi yaşından öncede görülebilir, fakat çoğu zaman orta yaş ile başlar. Diğer yönden sağlıklı erkeklerin saçlarını niçin kaybettikleri hala bir sırdır. Bazı araştırmacılar, erkeklik hormonunun, saç köklerini küçülterek saç gelişimini engellediğine inanırlar. Bir kısmıysa cildin ürettiği yağ ile tıkanan kıl köküne, besleyicilerin ulaşmayarak gelişimi engellediğini düşünüyor.
Genetik şifre
Erkeklerde saç dökülmesi tamamen genetik bir sorundur. Bir erkek genetik olarak kelliğe şifrelenmişse, kaderini değiştirmesi, en azından şimdilik mümkün değildir. İleride gen mühendisliği hu sorunla baş etmeyi başarabilir.
Tüm sorumlusu “Dihidrotestosteron”
Erkeklerde saçlı deride, “reduktaz enziminde” aşırılık varsa testesterondan normalin üstünde “dihidrotestosteron” değişimi olur ve bu da saç dökülmesine yol açar.
Erkeksi saç dökülmesinin tek nedeni, erkeklik hormonu olan testosteronun, genetik olarak kelliğe şifrelenmiş erkeklerde, bir yan ürün yaratmasıdır. Bu yan ürün, DHT (dihidrotestosteron) olarak adlandırılır. Yani saçın dökülmesine neden olan, doğrudan doğruya erkeklik hormonu değil, onun bir yan ürünüdür. DHT saçın küçülmesine ve dökülmesine yol açar.
Androgenik alopesi belirtileri
- Saç telinde genel olarak incelme,
- Başın üst kısmındaki saçlarda incelme,
- Saç dökülmesinin artarak devam etmesi,
- Baş derisinde saçsız kalan bölgelerin genişlemesi,
- Saçın hacminde azalma,
- Kafa derisinde ve özellikle saçın ön kısmında ve alın bölgesinde yağlanma görülür.
Androgenik alopesi seyri
DHT faaliyete geçince, saç ilk önce başın ön kısmından ve tepe noktasından dökülmeye başlar. Daha sonra tepe açılmaya başlar. Dökülen sert (terminal) saçların yerine, giderek daha ince tüyler (vellus) çıkar. Bu incecik tüyler rengini yitirir ve zamanla görünmez olur. Ancak foliküller yani saç köklerinin hiçbiri kaybolmaz. Bu çok önemli bir ayrıntıdır. Çünkü bütün kellik tedavileri bu foliküllerin canlandırılması esasına dayanır.
Saçlar giderek minyatürleşir. Çoğu erkek bu dönemde saçlarının daha fazla yağlandığını fark eder. Saç kaybının hızı değişken olsa da ilerleyerek devam eder. Bazı hastalar beş yıl içinde tüm saçlarını kaybederler. Ama ortalama süre genellikle on beş-yirmi yıl kadardır.
Teselli veya çözüm
İnsanlar her şeye teselli ararlar. Kel kalan erkeklerin de, erkeklik hormonu testosteron miktarı fazla olduğu için, saçlarının döküldüğünü söyleyenler olur. Kulağa hoş gelse de, bunun gerçekle bir ilişkisi yoktur.
Erkeklerin yüzde 70’i saç dökülmesinden yana dertlidir. Daha elli yaşına gelmeden yarısının saçları dökülür. Erkekler vücut hatları veya ciltleriyle çok ilgilenmeseler bile saçlarının dökülmesi onları çok etkiler. Onlar için yaşlanmanın en tepki duyulan belirtisi budur. Bu nedenle yitirilen saçlarına kavuşmak için ellerinden geleni yaparlar.